PDF Drukuj Email
ŚLIWKI SUSZONE
 

1 sztuka (15 g) - 40 kcal

100 g zawiera:

Energia - 227 kcal

ß-karoten - 925 ľg

Błonnik - 9,4 g

Potas - 804 mg

Żelazo - 1,5 mg

     Generalnie owoce suszone dzięki dużej zawartości włókna roślinnego poprawiają pracę jelit, a tym samym sprzyjają szybszemu oczyszczaniu organizmu. Owoce suszone są skarbnicą składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Częste ich spożywanie wzbogaca organizm w cenne minerały i witaminy, reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową oraz korzystnie wpływa na cerę i poprawia samopoczucie. Suszone śliwki posiadają wszystkie korzystne dla zdrowia cechy suszonych owoców. Są bogate w błonnik, dzięki czemu regulują pracę dolnego odcinka przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Zawierają dużo potasu, przez co są cennym produktem żywnościowym dla osób cierpiących na nadciśnienie. Pamiętać należy jednak o tym, że suszone śliwki są wysokokaloryczne.

     KORZYŚCI ZDROWOTNE

     Codzienne spożycie trzech średniej wielkości suszonych śliwek lub wypicie pół szklanki kompotu reguluje pracę przewodu pokarmowego. Śliwki zawierają dość dużo rzadkiego pierwiastka boru � jest on cenny dla kobiet po menopauzie, gdyż pomaga utrzymać odpowiedni poziom estrogenów. Ostatnie badania amerykańskich naukowców (U.S. Department of Agriculture) dowodzą, że suszone śliwki charakteryzują się najwyższą zawartością antyoksydantów* wśród owoców. Uważa się, że w związku z wysoką pojemnością antyoksydacyjną spożywanie suszonych śliwek spowalnia proces starzenia.

     PORADY DLA KONSUMENTÓW

     Suszone śliwki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Jeżeli w pomieszczeniu jest zbyt ciepło, to lepiej trzymać je w lodówce � a w takich warunkach zachowają świeżość przez kilka miesięcy. Pokrojone suszone śliwki mogą być dodawane do płatków zbożowych i różnych sałatek.

     *Antyoksydanty (przeciwutleniacze) - substancje, które ograniczają ilość powstających w organizmie człowieka wolnych rodników, czyli aktywnych atomów lub grup atomów uszkadzających struktury komórkowe, i tym samym mogących uczestniczyć w procesie rozwoju raka i chorób serca.

 
Sonda
Czy jesteś za wprowadzeniem całkowitego zakazu palenia we wszystkich miejscach publicznych?
 
Kto jest online
Naszą witrynę przegląda teraz 6 gości 
 —————————————
 
0 801 108 108
 
—————————————